Fodvorter

Hjemmebehandling af fodvorter:
Der findes flere forskellige præparater til hjemmebehandling af vorter. Spørg på apoteket, Matas eller lignende. Fælles for dem er, at det kræver en målrettet og vedholdende indsats.
Vorten smøres efter anvisning på præparatet.
Smør eventuelt vaseline rundt om vorten, så det ætsende middel ikke ætser den raske hud.

Nogle præparater danner en hinde omkring vorten efter et par minutter. Gennem hinden kan vorten ikke smitte, men hvis hinden bliver våd, kan den let falde af, så tag eventuelt et plaster ud over.
Husk at gentage behandlingen med det interval der er anvist på pakken
– bedst om aftenen før sengetid.
1-2 gange om ugen tages et varmt fodbad i 10 min. Fil eller skrab med en skalpel den løse hud væk fra vorten, så langt ned som muligt.
Når vorten er tørret godt, smøres vorten igen med det ætsende middel.
Er fodvorten øm pga. tryk, kan der bruges en filtring, der hindrer tryk.

Vær tålmodig.
Behandlingen af fodvorter er langvarig og kræver tålmodighed!
Efter 6 ugers behandling er 60 % af vorterne forsvundet, og yderligere
20% forsvinder efter 6 ugers fortsat behandling.

Hvad er fodvorter?
Vorter er små godartede ”svulster”, som er helt ufarlige. Årsagen til vorter skyldes et virus, der får hudcellerne til at vokse hurtigere. Vorter er sjældne hos børn under 3 år, hvorefter forekomsten stiger. Det er forskelligt, hvor modtagelig man er for at blive smittet med fodvorter.

Hvordan ser en fodvorte ud?
Fodvorten er en lille fordybning i huden, og hvis man ser godt efter, kan der sidde en eller flere sorte prikker i. Herved kan man skelne fodvorter fra eksempelvis ligtorne, idet ligtorne ikke har de sorte prikker.

Hvem får fodvorter?
Alle kan få fodvorter, men fodvorter er mest almindelige hos skolebørn. Det er forskelligt, hvor modtagelig man er for at blive smittet med fodvorter. De ses mere sjældent blandt voksne.

Hvordan smitter fodvorter?
Fodvorter smitter ved direkte kontakt og kontakt via genstande.
Hvis man går barfodet på våde gulve i f.eks. omklædningsrum eller svømmehaller, kan smitten overføres. Undgå smitten eller at smitte andre, ved at bruge badesandaler

Hvorfor behandle fodvorter
Fodvorter kan forsvinde af sig selv, men det kan tage lang tid.
Uden behandling vil de fleste fodvorter forsvinde spontant i løbet af et halvt til 2 år.
Kroppen danner selv antistoffer mod det virus, som er årsag til vorterne. Man bør dog behandle vorter, da de for det første kan være ømme ved tryk, men også for at mindske smitterisikoen. Man kan også smitte sig selv med fodvorter, således at man får flere. Ved behandling med vortebehandlingsmiddel, stimuleres kroppen til hurtigt at danne de nødvendige antistoffer.